Szolgáltatások
/
Ezt kell tudnia ipari hűtőkamra létesítése előtt

Ezt kell tudnia ipari hűtőkamra létesítése előtt

Először is tisztázzuk, hogy milyen esetekben van szükség ipari hűtőkamra létesítésére. Azon esetekben, amikor olyan termékeket szeretnénk raktározni, vagy legalábbis minimum rövid ideig tárolni, melyek:

  • 0 és 5 Cº vagy -18/-20 Cº hűtési igényűek
  • befoglaló méretük nem teszi lehetővé a hűtőszekrényben való tárolást
  • vagy olyan mennyiséget szeretnénk tárolni belőle, mely csak több hűtőszekrényben férne el
  • intenzív anyagmozgatást igényelnek
  • raktározás közben fontos az áttekinthetőségük
  • Egy új hűtőkamra építése mindig jelentős beruházás egy vállalkozás életében, ezért szükséges néhány előkészítés újonnan építendő hűtőkamrák esetén.

Ipari hűtőkamra aljzat

Beltéri telepítésű hűtők esetén szükséges olyan teherviselő síkfelületű aljzat, amelyre a hűtőkamra telepítését meg lehet kezdeni. Azért fontos, hogy sík, vízszintes felület legyen, mert a hűtőkamra falszerkezete követi a talaj esetleges lejtését vagy egyenletlenségeit, így a hűtőkamra falak függőleges és minden irányban derékszögű megépítéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő aljzat.

Csurgalékvíz elvezetés a hűtőkamrából

A hűtőkamrákban a működés során a hőcserélő felületén jégréteg rakódik le, melyet automatikusan leolvasztanak és az kondenzvíz formájában távozik a hűtőkamrából. Ennek a folyamatosan képződő cseppvíznek szükséges, hogy elfolyási lehetőség legyen biztosítva. Ehhez a legtöbb esetben egy falban kialakított bűzelzárt PVC lefolyó szükséges, mely a hűtőkamrán kívül helyezkedik el és a szerelők bele tudják kötni a hűtőkamra elfolyó kondenzvizét. A másik lehetőség, ha szabadba vagy gyűjtőtartályba folyik a cseppvíz.

Elektromos betáp

A szükséges elektromos betáp igényt egyeztesse a kivitelezővel, melyet vagy a hűtőkamra telepítési helyén, vagy a hűtőaggregát telepítési helyén szükséges kialakítani. A hűtőkamra elektromos betápja mindenképp rendelkezzen leválasztó kapcsolóval és megfelelően méretezett megszakítóval.

Megközelíthetőség

A megközelíthetőség nem csak a kivitelezést követő üzemeltetési útvonalakat jelenti, hanem figyelemmel kell lenni arra, hogy a hűtőkamra falszigetelő elemeit hogyan és milyen útvonalon tudják beszállítani a telepítés helyére. A hűtőkamrát nem egy kész egységben szállítják, hanem lapra szerelve, de sok esetben a szigetelő panelek túl nagy méretűek ahhoz, hogy egyszerűen a helyszínre tudják azokat juttatni.

Ipari hűtőkamrák szellőzése

A hűtőberendezéseknek optimális szellőzésre van szüksége. Ezért a telepítési hely megválasztásakor különösen ügyelni kell arra, hogy a kültéri egység – azaz a hűtőaggregát olyan telepítési helyre kerüljön, amely rendelkezik az előírt szellőzéssel. A hűtőaggregátok természetesen különtelepíthetőek a kamráktól, akár 10-20 méteres távolságra is. A legoptimálisabb megoldás, ha ezeket az egységeket kültérre telepítik, mely lehet oldalfalon vagy akár lapos tetőn is. Ha a hűtőaggregát beltérre kerül telepítésre, akkor a megfelelő mértékű légcseréről gondoskodni kell.

Aljzat

Számos normál hűtőkamra úgynevezett padló nélküli kivitelben készül, azaz a padló szigetelés nem része a hűtőkamrának. A megfelelő tisztán tartás érdekében ezen kamrák legtöbbször fagyálló greslap burkolattal rendelkeznek, mely akár már a kamra telepítése előtt is elkészülhet!

Munkavégzésre alkalmas helyszín

A hűtőkamrákra úgy tekintsünk, mint gépekre és berendezésekre. Egy építési terület nem biztos, hogy alkalmas a kamrák telepítésére, ezért javasolt olyan időpontra ütemezni a kamrák telepítését, amikor az építőmesteri munkák már elkészültek, de legalább előrehaladott állapotban vannak. Például a konyhai csempeburkolatok kifugázva elkészültek, vagy a kamrák aljzata burkolva elő van készítve. Emellett hely szükséges a szerszámok, eszközök és a kamra anyagainak tárolásához, elektromos áram vételezési helyre van szükség a telepítési hely közelében, valamint a megközelítési, rakodási útvonalaknak is szabadnak kell lenniük.