Szolgáltatások
/
Környezetbarát technológiák

Környezetbarát technológiák

Miért éppen a CO2? Mert természetes hűtőközeg. Az EU F-Gas rendelete elsődleges fontosságú az európai országok számára. A rendelet biztosítja az üvegházhatást okozó gázokra vonatkozó nemzetközi klímavédelmi vállalásokat megerősítő, valamint a klímabarát, HFC-mentes technológiákra történő globális átállást szorgalmazó kigali módosítás betartását. A szén-dioxid (R–744) fokozatosan visszaszerzi a helyét a hűtés világában. A környezetvédelmi szempontok miatt a törvényhozók egyre nagyobb figyelmet fordítanak az „alternatív hűtőközegek”, köztük a CO2 alkalmazására. Környezetvédelmi szemszögből a CO2 nagyon vonzó hűtőközegnek számít. Ózonlebontó potenciálja (ODP) nulla, globális felmelegedési potenciálja (GWP) pedig 1, vagyis természetesen jelen van a légkörben. Európában az F-Gas előírások 2015-ös bevezetése óta fokozatosan csökkentik a HFC használatát. Európán kívül természetesen világszerte több országban is aktívan készülnek a HFC-k használatát csökkentő egyezmény megvalósításához szükséges országos törvények bevezetésére. A Panasonic mostantól Európában CO2 hűtőközeggel működő rendszerekkel segíti a globális felmelegedés megelőzését és a kiskereskedelmi létesítmények környezetbarát üzemeltetését. A következő táblázatban látható, hogy az R744 (CO2) milyen biztonságos és kedvező környezeti hatással rendelkezik. ODP (ózonlebontó potenciál) = 0 - GWP (globális felmelegedési potenciál) = 1.

Új generációs hűtőközeg CO2 ODP: 0 GWP: 1 Gyúlékonyság: Nem gyúlékony Toxicitás: Nem Ammónia ODP: 0 GWP: 0 Gyúlékonyság: Enyhén gyúlékony Toxicitás: Igen Izobután ODP: 0 GWP: 4 Gyúlékonyság: Gyúlékony Toxicitás: Nem

Jelenlegi hűtőközeg R410A ODP: 0 GWP: 2,090 Gyúlékonyság: Nem gyúlékony Toxicitás: Nem R404A ODP: 0 GWP: 3,920 Gyúlékonyság: Nem gyúlékony Toxicitás: Nem CO2-kibocsátás összehasonlítása

ENERGIA-MEGTAKARÍTÁS: Hűtő: 25,4% / Fagyasztó: 16,2%

CO2-KIBOCSÁTÁS: 67%-os csökkenés

Mértékegység: t/év

  1. Fagyasztó hőmérséklete 2. Hűtőszekrény hőmérséklete 3. Teljes (Japánban végzett saját kutatásunk)

1) A közvetlen hatás az R744 (CO2) hűtőközeg-szivárgás által okozott hatását jelenti az R404A-val összehasonlítva. 2)A közvetett hatás a CO2-egység áramfogyasztásával összefüggő CO2-kibocsátást jelenti a hagyományos egységekkel összehasonlítva.

Fontos tudás a szénhidrogénekről, amelyek egyre inkább jelen vannak a piacon. Az R600a és az R290 szénhidrogének hűtőközegként történő felhasználása megszilárdította önmagát és helyet szerez a piacon. A különböző hűtőberendezés-gyártók egyidejűleg technikai szempontból egy jó megoldást képviselnek, és válaszolnak a környezeti hatások csökkentésének szükségességére is.

Környezetvédelmi szempontból hangsúlyozni kell, hogy ezek nem károsítják az ózonréteget, és szinte elhanyagolható módon járulnak hozzá a globális felmelegedéshez - ez jelentős előnye a piacon jelenleg jelen lévő sok más alternatívával szemben. Egy másik előnye az, hogy alkalmazásuk nagyobb hűtőrendszer-hatékonyságot biztosít. Azok számára, akik még nem ismerik ezeket a hűtőközegeket, érdemes megjegyezni, hogy az R600a-t vagy izobutánot elsősorban háztartási hűtőszekrényekben és bizonyos típusú kereskedelmi berendezésekben használják, míg az R290 vagy propán egy alternatíva, amely egyre inkább jelen van a kereskedelmi berendezésekben. Néhány szakember és vállalat továbbra is aggodalmát fejezi ki a szénhidrogének felhasználásával kapcsolatban, mivel ezek tűzveszélyesek. De ez felesleges aggodalom. Tudva, hogyan kell velük dolgozni, nincs kockázat. Több európai ország példája ezt bizonyítja: ott az izobutánot és a propánt évek óta használják.

Más információkat is hangsúlyozni kell, hogy világossá tegyük, mennyire biztonságos a felhasználásuk. Az első az, hogy ezen termékek teljes elektromos áramköre alkalmas gyúlékony gázokra, hogy megakadályozzák a szikraképződést. Ehhez kapcsolódóan fontos tudni, hogy a hűtőszekrényben a szénhidrogén-töltés nagyon kicsi, kb. 80 gramm a háztartási rendszereknél és 150 gramm a kereskedelmi rendszereknél. Hasonlítsuk össze: egy hűtőszekrény szénhidrogén tömege a konyhában általában használt 13 kg-os gázpalackban lévõ teljes mennyiség körülbelül 1% -a. Mivel a hűtőrendszerek le vannak zárva, a gáz nem kerül érintkezésbe a környezettel. A FŐZŐGÁZT NEM HASZNÁLJA

A cseppfolyósított kőolajgáz (LPG), más néven főzőgáz, nem használható hűtőközegként a hűtőberendezésekben. Erre a felhasználásra csak az izobután (R600a) és a propán (R290) szénhidrogének vannak feltüntetve. Az LPG bután és propán keveréke, amelyek különféle jellemzőkkel rendelkeznek mind az R600a, mind az R290 vonatkozásában, és felhasználása több problémát is felvesz a nedvesség előállítására a rendszerben. A különféle kémiai összetételeken kívül olyan adalékanyagot is kap, amelynek szagát könnyen megkönnyíti a szivárgások észlelése, és ez az adalékanyag reagálhat a hűtőrendszerben található elemekkel is.

A szükséges óvintézkedések

Fontos, hogy tisztában legyen ezeknek a hűtőközegeknek a tulajdonságaival, amikor karbantartja azokat a berendezéseket, amelyekben azokat használják. Mivel tűzveszélyesek, bizonyos óvintézkedéseket kell tenni:

• A kezdés előtt fontos, hogy tanulmányozza a műszaki referenciaanyagokat, megerősítve a legjobb gyakorlatokkal és a megteendő óvintézkedésekkel kapcsolatos ismereteit.

• Hegesztési munkák során engedje ki az összes hűtőközeget a hűtési rendszerből egy jól szellőztetett helyen, vagy gyűjtse össze zárt tartályban. A hegesztőpisztoly használata előtt ellenőrizze, hogy a cső teljesen mentes-e izobutántól vagy propántól. Ehhez nitrogén-töltés vezethető át a csövön.

• Zárja le a folyamatcsövet reteszelő fogókkal.

• Azt is választhatja, hogy a Lokring® rendszert használja-e a csövek csatlakoztatásához, elkerülve a hegesztés szükségességét

• Vigyázzon az elektromos készülékekre, amelyeknek meg kell felelniük ezen hűtőközegek gyúlékonyságának.

Fontos iránymutatás az, hogy az izobután és a propán csak azokhoz a kompresszorokhoz használható, amelyek használatukra készültek. Ez biztosítja a rendszer jó teljesítményét és az üzemeltetési biztonságot. Az elektromos alkatrészek vonatkozásában hangsúlyozni kell a kompresszor számára engedélyezett indítóberendezések használatának szükségességét. A hővédőnek ¾ lezártnak (fedéllel) vagy a 4TM modellnek kell lennie.

További fontos információ a szűrőszárítókról szól, amelyeknek 4A-XH5 szárítószert kell tartalmazniuk. Egyes hűtőrendszerek jellemzői megváltoznak, ha szénhidrogéneket használnak. Bizonyos szempontból fontos különbségek vannak az R600a-val és az R290-hez való használatra tervezett rendszerek között. Például egy R600a kompresszor elmozdulása körülbelül 70% -kal nagyobb, mint az R134a-hoz hasonló modellnél. Az R600a alacsonyabb gőznyomású is, mint az R12 vagy az R134a, minden hőmérsékleti tartományban.

Míg a propán esetében a helyzet más. Az R290 kompresszorokban az elmozdított térfogat mindig kisebb, elérve 40% -ot az R134a modellekhez képest. A propán nagyobb nyomással működik, mint az R600a vagy az R134a. Ami a gáz töltését illeti, ugyanaz a tulajdonság mind az R600a, mind az R290 esetében: mindkét esetben általában 40% -kal alacsonyabb, mint más hűtőközegekhez képest - egy másik ok, amiért nem kell félni a szénhidrogének üzembiztonságától. Más szempontból kevés változás történik.

Kapilláris csövek és hőcserélők esetében (pl Kapilláris csövek és hőcserélők (párologtatók és kondenzátorok) esetében szinte mindig ugyanazokat a rendszerjellemzőket tartják fenn, mint a többi hűtőközeggel. Végül: kulcsfontosságú javaslat: a szénhidrogének felhasználására tervezett rendszerekben soha ne cserélje le azokat más hűtőközegekkel.

Tipp: Ha kétségei vannak vagy szeretne továbbfejleszteni a témával kapcsolatos ismereteit, akkor nézze meg a Klub webhelyén (Refrigerationclub.com) elérhető kompresszorok megváltoztatásával kapcsolatos videót. Az ott látható kompresszor szénhidrogént használ

HŰTŐKAMRA A LEGKORSZERŰBB TECHNOLÓGIAI ELVEK SZERINT

A telepítés során felhasznált és beépített anyagok kivétel nélkül megfelelnek a hatályos magyar és EU által támasztott higiéniai és műszaki követelményeknek. Az általunk gyártott hűtőkamrák kétkomponensű poliuretán hab szendvicspanelből készülnek. A szendvicspanelek használatával megfelelő hőszigetelő képességű hűtőkamra építhető, amely a hűtendő termékeknek megfelelő környezetet biztosít.

Hűtőkamráink az egyedi igény szerinti méretben és alakban épülhetnek fel. A hűtőkamra építésekor mindig figyelembe vesszük a rendelkezésre álló helyet, a legkisebb saroktól a nagyipari méretekig. A hűtőkamrák kapacitása és energiafelhasználása, figyelembe véve a benne tárolt hűtött termékek forgási sebességét, mind-mind olyan tényező, amit az előzetes egyeztetés alapján a tervekbe beledolgozunk. A megismert igények és az adott hely paraméterei szerint, azok figyelembevételével készül el az Ön hűtőkamrája.

A hűtőkamra szerkezeti felépítése:

  • 60mm-160 mm vastagságú poliuretán habbal dúsított kétszeres acélfegyverzetű
  • mikrobordázott, mindkét oldalán festett, panelszerkezet
  • modern technológia, kitűnő hőszigetelés
  • precízen illeszkedő elemek
  • belső páramentes világítás
  • nyíló és toló ajtó, normál és fűtött keretes kivitel
  • párazáró réstömítés
  • csúszásmentesített aljpanel

A hűtőkamra gépészeti felépítése:

  • hermetikus-félhermetikus és Scroll kültéri aggregát
  • normál hűtési tartomány: +2°C – + 5°C
  • mélyhűtő hűtési tartomány: -18°C és – 22°C
  • 230 V és 400 V
  • alacsony zajkibocsátású, energiatakarékos kivitel
  • automata önolvasztás
  • digitális vezérlés- ventilátoros vagy statikus elpárologtató
  • elektromos vezérlőszekrény